Marmerverslaving!

De afgelopen week ben ik weer lekker aan het marmeren geslagen. Ondanks alle rotzooi die erbij komt kijken, gaat dat volgens mij nooit vervelen. Inmiddels heb ik al heel wat gemarmerd papier liggen, maar het is nooit verkeerd om met nieuw beeldmateriaal te werken. Daarnaast is marmeren een onvoorspelbare techniek en is ieder resultaat anders. Dat maakt het ook een ontzettend leuke techniek.

Zelf gebruik ik verschillende soorten basisvloeistof en verf, maar ongeacht de techniek, het blijft altijd zoeken naar de balans.

  • Te dunne vloeistof ->    de verf zakt naar de bodem.
  • Te dikke verf  ->              de verf zakt naar de bodem.
  • Te dikke vloeistof ->      de verf blijft op een hoopje bij elkaar liggen en verspreid niet goed.
  • Te dunne verf ->             de verf vervliegt over het oppervlak en de afdruk op papier is veel te licht.

Wanneer de vloeistof en verf niet met elkaar in verhouding zijn, zullen de afdrukken tegenvallen. Dit is echt een kwestie van blijven proberen en blijven oefenen. Mijn eerste paar resultaten heb ik nooit ergens gepost, omdat ze echt nergens op lijken. Maar ik kan je verzekeren, wanneer je deze techniek een beetje onder de knie hebt, is het zeer verslavend!

Gemarmerd papier is vanuit zichzelf al heel uniek en origineel, maar ik vind het leuk om contrasten, kleuren en composities te manipuleren in Photoshop. Zo kan ik de perfecte textuur en achtergrond samenstellen voor de beoogde doeleinden.

Marmerpapier-Techniek-Susanne-Boer-Bot-SBDesigns-2015