Illustratie/Ontwerp

Werkwijze

Bij een illustratie/ontwerp opdracht heb ik een werkwijze die zowel voor mij als voor de klant goed werkt. De eerste stap is een goed gesprek waarbij ik de wensen en ideeen van de klant in kaart breng samen met de doeleinden waarvoor de illustratie gebruikt gaat worden. Zo krijg ik een duidelijk beeld van de doeleinden, de opdracht en de opdrachtkaders. Een goede uiteenzetting van de opdracht, is het halve werk!

Afhankelijk van het soort illustratie zijn de eerste stappen om me te verdiepen in het onderwerp. Het is meestal gewenst dat een illustratie origineel is van aard en dan is het handig om te kijken wat voor illustraties binnen de opdrachtkaders al veel voorkomen. Naar aanleiding van dat onderzoek ga ik mijn eigen ideeen op papier schetsen en verdere inspiratie verzamelen om mijn ideeen visueel te maken. Hieruit volgen de eerst concrete ideepresentaties.

Als opdrachtgever kunt u de ideeen doorlopen en kijken welke richting u aanspreekt en welke ideeen ik verder zal uitwerken. Eventuele wijzigingen in de idee-ontwerpen zijn hier nog mogelijk.

Vervolgens wordt de daadwerkelijke illustratie getekend en, indien een kleurillustratie, worden met vlakken de kleursuggesties aangegeven. Deze schets kan de opdrachtgever nogmaals beoordelen en kunnen eventuele wijzigingen worden doorgevoerd. Na akkoord van de uitgewerkte schets ga ik beginnen aan de daadwerkelijke illustratie. De schets wordt omgezet naar de uiteindelijke illustratie en de illustratie krijgt, indien van toepassing, kleur. De illustratie is vervolgens klaar om gebruikt te worden.