Tijdschrift flow illustratiespecial

Flow-IllustratieSpecial-Blogbericht-Review-IllustratieInspiratie-2015

Het tijdschrift flow is een tijdschrift die je onder andere in het tijdschriftenschap van supermarkten kunt vinden. Flow is een eigentijds tijdschrift over dingen anders doen en nieuwe keuzes maken. “Klein geluk, dagelijks leven en het mooie van niet altijd perfect hoeven zijn.” Aldus de beschrijving op hun eigen website.

Via een kennis hoorde ik dat er op dit moment een flow illustratiespecial in de schappen ligt. Normaal koop ik dit blad niet, omdat ik het redelijk prijzig vind. In dit geval heeft mijn nieuwsgierigheid gewonnen en heb ik een uitzondering gemaakt. De illustratiespecial kost € 12,95.

De special doet de naam ‘illustratie’ eer aan. Deze hele editie staat vol met illustraties in allerlei stijlen. En zoals vrijwel iedere flow-uitgave, vind je er allerlei notitieboekjes, papieren goodies en stansvellen in. Op het eerste gezicht een hele vrolijke uitgave, maar natuurlijk doet de inhoud er ook toe.

Wat ze zelf uitlichten op de voorkant:

  • How-to’s, tekenprojecten en tips van illustratoren;
  • Waterverf: in 8 stappen bloemen op papier;
  • Elke dag een schets, gewoon proberen;
  • Leven van je illustraties: zo doe je dat;
  • Tekentrends: koffiepotten, kopjes en planten;
  • Een eigen winkel op Etsy.

Wat ik zelf erg leuk vond om te lezen, waren de verhalen van andere illustratoren. Hoe ze te werk gaan, hoe ze zijn begonnen en welke materialen ze gebruiken. Wat ik persoonlijk erg fijn vind om te lezen, is dat lang niet alle illustratoren een illustratie-opleiding hebben gevolgd of op de kunstacademie hebben gezeten. Dat is voor mij weer een bevestiging dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

Ik moet wel zeggen dat ik me niet 100% kan vinden in hoe ‘de illustrator’ wordt neergezet. Persoonlijk vind ik dat Flow het leven van een illustrator iets te erg heeft geromantiseerd. Natuurlijk is het een supergaaf beroep en kun je er al je creativiteit in kwijt. Maar als ik lees hoe ‘makkelijk’ al deze illustratoren aan werk komen, doe ik toch iets fout. Naar mijn inzien hadden ze, naast dat het het mooiste beroep op aarde is, ook aandacht mogen schenken aan de minder leuke kanten van het illustrator zijn. Want het is en blijft een harde wereld met veel concurrentie.

Desondanks vind ik deze editie wel heel leuk en vind ik het gaaf om te zien dat er een gehele uitgave aan illustratie wordt gewijd. Tevens wordt er een heel artikel gewijd aan het hebben/starten van een Etsy shop. Hier ben ik al een tijdje naar aan het oriënteren en er staan zeker nuttige tips in.

Al met al een prima inspiratiebron. Dus ben je geïnteresseerd in illustratie? Dan kan ik deze uitgave echt aanbevelen (mits je in gedachten houd dat het beeld wel wat geromantiseerd is).

Leave a Reply

Your email address will not be published.