Gave illustraties kaartspel Gloom

Gloom-Card-GameAfgelopen weekend waren ik en mijn man bij vrienden die, net als wij, dol zijn op bord/kaartspellen. Zij kwamen aanzetten met het Engelstalige spel Gloom. Een spel van Atlas Games en waarvan de designer Keith Baker is. Nog voordat ik wist wat de bedoeling was van het spel, was ik er meteen verliefd op.

De vormgeving, de illustratiestijl, alleen daarvoor zou ik het spel al kopen. Aangezien ik het spel zelf niet heb, kan ik er geen foto’s van maken. Ik heb even wat foto’s opgezocht die door anderen zijn gemaakt, zodat ik wel wat beelden kan laten zien. Uiteraard met bronvermelding!

The Board Game Family beschrijft Gloom ‘perfect for Halloween’ en heeft een aantal foto’s geplaatst die de vormgeving en het illustratiewerk laten zien. (Voor al deze foto’s geldt ©TheBoardGameFamily).Gloom-card-game-speldoosgloom-card-game-doorzichtige-kaartenGloom-Families Gloom-illustratiesDe illustratiestijl heeft een gothic tintje en het doet mij denken aan Tim Burton. (Met name het lijngebruik). Het kleurgebruik is beperkt en wordt naar mijn inziens vooral praktisch gebruikt. Zo heb je verschillende families in het spel en heeft iedere familie een andere kleur.

Een ander gaaf aspect van het spel is dat de illustraties zijn gedrukt op hard doorzichtig plastic. Dit geeft een hele andere beleving aan het spel. Je kunt hierdoor kaartjes over elkaar leggen, terwijl delen van de kaart eronder zichtbaar blijven. Het deed mij erg denken aan het laageffect dat je kunt maken in boeken met kalkpapier. Dan heb je ook dat de onderliggende pagina al deels zichtbaar is.

Het doel van het spel is ook wel grappig, je moet proberen om ‘jouw’ familie zo gruwelijk mogelijk om te brengen. Ik ga in dit artikel niet zozeer in op de exacte werkwijze van het spel, maar meer op de vormgeving & illustraties. Ben je benieuwd naar de exacte werkwijze van het spel? De website waar ik de foto’s heb gevonden geeft een Engelstalige uitleg/review. En anders heeft Nox spellenzolder een handige Nederlandse video-uitleg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.