Mijn werkwijze: illustraties

Laatst kreeg ik de vraag: hoe gaat dat nou in z’n werk, een illustratie maken? En ik dacht, laat ik daar eens een artikel over schrijven. Hoewel ieder project en elke opdracht anders is, heb ik een globale manier van werken. Wanneer het een eigen project betreft, pak ik vrijwel direct een potlood om mijn eerste hersenspinsels op papier te zetten. Wanneer het een illustratie in opdracht betreft, stel ik eerst zoveel mogelijk gerichte vragen om de opdracht helder te krijgen. Het werkt veel fijner wanneer je duidelijk hebt omkaderd wat de bedoeling is.

Naar aanleiding van de eerste fase ga ik opzoek naar inspiratie en voorbeeld materiaal. Een moodboard is daarvoor ideaal. Een moodboard is een verzameling van alle plaatjes, materialen en kleuren die ik bij het project vind passen. Daar komen ook de eerste snelle schetsen bij en van daaruit ga ik verder. Bij de eerste schetsen zet ik vooral ideeën op papier en gaat het nog niet zozeer om de mooiheid. Allerlei losse ideeën komen kriskras door elkaar en in veel gevallen ben ik de enigste die weet wat het moet voorstellen. Maar, ik weet precies wat ik met mijn schetsen bedoel en hoe ik het wil hebben. Voor eigen projecten verschilt de mate waarin ik schetsen met potlood uitwerk en wanneer ik overga naar het beeldscherm. Voor opdrachten werk ik schetsen verder uit om ervoor te zorgen dat het ook voor de opdrachtgever duidelijk is hoe de illustratie eruit komt te zien. Op deze manier kunnen in de beginfase nog wijzigingen worden doorgevoerd, wat veel minder tijdsintensief is dan wanneer dit gedaan moet worden aan het einde.

Wanneer de schetsen zijn goedgekeurd door de opdrachtgever of ik er bij eigen projecten tevreden over ben, lever ik mijn potlood in voor de pen van mijn tekentablet. In iedere illustratie van mij komt wel lijnwerk aan te pas en ik heb daar mijn vaste Photoshop brushes voor. Daarmee teken ik het lijnwerk. Tussendoor denk ik ook al verder na over de kleurinvulling. Ik mix analoge materialen als verf, Ecoline en verscheidende papiersoorten met Photoshop technieken/brushes. Soms gebruik ik analoge materialen alleen voor de textuur, maar ook geregeld voor de kleur en vorm. Het is een kwestie van de juiste balans vinden tussen analoog materiaal, Photoshop technieken en het lijnwerk van de illustratie. Wanneer deze elementen met elkaar in verhouding staan, is de illustratie klaar. In het geval van een eigen project is dat wanneer ik tevreden ben, in het geval van een opdracht heeft de opdrachtgever daar het laatste woord over.

Er zijn natuurlijk grotere projecten waarbij er veel meer vooronderzoek nodig is of juist hele kleine en simpele illustraties waarbij dat weer overbodig is. Ieder project is anders, maar dit is in het kort hoe mijn illustraties tot stand komen.

Werkwijze-draakje-susanne-boer-bot-sbdesigns-2015-fb

 

 

 

One Comment

  1. Gaaf!

    Ik teken zelf ook veel, maar niet digitaal. Leuk om het tekenproces van anderen te zien. Ik heb net stiekem even je portfolio bekeken. Mooi werk maak je! Zou zeker niet misstaan in een kinderboek!

Comments are closed.