Illustratie oefening

Na vele malen gezicht na gezicht te tekenen ter oefening, wilde ik even wat anders doen. Ik kwam op een blog een leuk idee tegen.

De oefening gaat als volgt. Je zoekt een illustratie op die je aanspreekt en bestudeert deze een tijdje. Kijk naar de lijnen, de vormen, de kleuren en de manier waarop met materialen wordt gewerkt. Ik heb deze oefening alleen met potloden gedaan, maar je kunt natuurlijk met allerlei materialen werken.

Nadat je de illustratie hebt bestudeerd, leg je deze aan de kant en pak je je papier/schetsboek. Vervolgens ga je tekenen wat er op dat moment in je hoofd opkomt. Grote kans dat dit beïnvloed wordt door de illustratie die je vlak ervoor hebt bestudeerd. Het is een super leuke manier om nieuwe inzichten op te doen, wanneer je zelf even een inspiratieloos moment hebt.

Dit waren de illustraties die ik had bestudeerd:

Art-Journal-page-illustratieAmelie-Flechais-illustratieThe-Wizzard-Of-Ozz-illustratie

 

 

 

 

 

 

 

En dit de resultaten:

Illustratie-Oefening-3-2015Illustratie-Oefening-2-2015

Illustratie-Oefening-1-2015

 

 

 

 

Het is grappig om te zien hoe bepaalde elementen in je hoofd worden opgeslagen. Mijn doel was niet om ´mooi´ te tekenen, maar me vooral te richten op de  beelden die het eerste in mij opkwamen. Ik begrijp waarom dit een goede oefening is om nieuwe inzichten op te doen. Je bent zo bewust bezig met het tekenen wat het eerste in je opkomt, dat je bepaalde dingen anders tekent dan je normaal doet. Het is een hele leuke manier om nieuwe werkwijzen te ontdekken.

Dit is zeker een oefening die ik nog eens ga doen.